VIRTUVĖS DARBUOTOJAS - INDŲ PLOVĖJAS

Darbuotojas, einantis šias pareigas, privalo atitikti šiuos specialiuosius reikalavimus:

  • privalo žinoti:
  • įstaigos darbo organizavimą;
  • materialinės atsakomybės pagrindus;
  • produktų ir žaliavų pakrovimo bei transportavimo taisykles;
  • saugos darbe, priešgaisrinės saugos, elektrosaugos, higienos reikalavimus;          
  • kėlimo darbų leistinas normas;
  • virtuvės įrengimų, gamybinio inventoriaus, įrankių, matavimo prietaisų, indų, taros paskirtį, jų priežiūros ir naudojimo taisykles.

Darbuotojas, einantis šias pareigas, privalo vykdyti šias funkcijas:

  • vykdyti tik tuos nurodymus, kuriuos atlikti nurodė virėjas ar padalinio vadovas;
  • darbo metu dėvėti tvarkingus, higienos reikalavimus atitinkančius darbo drabužius;
  • nepatikėti savo pareigų vykdymo kitam asmeniui;
  • produktus ir žaliavas nešti tvarkingoje taroje (ledus nešti tik su pirštinėmis). Nenešti produktų, indų rankoje laikant peilį ar kitą aštrų įrankį. Neperkrauti taros produktais ir žaliavomis;
  • padėti nešti puodus su karštu vandeniu ar karštu maisto turiniu. Padėti pastatyti puodus maisto gaminimui ant viryklės;
  • pakrauti daržoves į daržovių valymo mašiną (atidžiai žiūrėti, kad į pakrovimo kamerą nepatektų kietų daiktų). Valyti daržoves rankiniais įrankiais ir mašinomis;
  • pjaustyti žalius, virtus ir skirtingų pavadinimų produktus ant lentelių, kurios turi būti atitinkamai sužymėtos;
  • dirbti su mėsos malimo mašina. Virtą ir žalią mėsą malti atskiromis mašinėlėmis. Baigus darbą su mėsmale, ją išardyti, išplauti, nuplikinti verdančiu vandeniu, išdžiovinti;
  • plauti indus rankomis ar mašina (prieš tai šepečiu ar mentele pašalinti maisto atliekas į tam skirtus indus su dangčiais). plauti puodus. Jei prieš plaunant reikia išpilti nereikalingus juose esančius skysčius, puodą kelti dviese. Plauti išardytas mėsmales ir nuplikinti verdančiu vandeniu;
  • švarius ir nešvarius indus sudėti atskirai;
  • jei naudoti stalo indai, įrankiai, padėklai surenkami į vežimėlį, jį plauti ir dezinfekuoti darbo pabaigoje, o esant būtinumui ir dažniau;
  • kasetes švariems stalo įrankiams laikyti ir prieskonių indelius išplauti ne rečiau kaip kartą per dieną.
  • grąžinamąją tarą, bidonus, butelius plauti tam tikslui skirtoje plovykloje, jei jos nėra – darbo pamainai pasibaigus, kai nebeplaunami indai, stalo įrankiai bei kitas gamybos inventorius;
  • draudžiama remontuoti pačiam elektros įrengimus. Tai atlikti turi darbuotojas, turintis elektrotechninio personalo reikiamą kvalifikaciją;
  • sudėti švarias lėkštes pagal dydį ir rūšį viena ant kitos į tvarkingas vertikalias krūvas. Sudėti švarias stiklines ant specialių skylėtų padėklų viena eile;
  • visus švarius indus ir įrankius sudėti ant lentynų ir saugoti uždarose spintose. Neperkrauti lentynų indais ir įrankiais;
  • indų, stalo įrankių, puodų plovimo šepečius, plaušines baigus darbą išplauti karštame verdančiame vandenyje specialiais plovikliais, dezinfekuoti ir išdžiovinti;
  • dirbant su pagalbine virtuvės įranga laikytis tų įrenginių eksploatacijos reikalavimų, taip pat įstaigoje esamų plovimo ir dezinfekcijos medžiagų paruošimo ir naudojimo taisyklių;
  • baigus darbą išjungti iš elektros tinklo indų plovimo mašiną ir kruopščiai ją išvalyti.;
  • indų plovimo mašina plauti indus tik įsitikinus, kad vandentiekyje yra vanduo. Draudžiama jungti indų plovimo mašiną, jei nesandariai užsidaro durelės.