VIRTUVĖS DARBUOTOJAS - INDŲ PLOVĖJAS
Darbuotojas, einantis šias pareigas, privalo atitikti šiuos specialiuosius reikalavimus:
- privalo žinoti:
- įstaigos darbo organizavimą;
- materialinės atsakomybės pagrindus;
- produktų ir žaliavų pakrovimo bei transportavimo taisykles;
- saugos darbe, priešgaisrinės saugos, elektrosaugos, higienos reikalavimus;
- kėlimo darbų leistinas normas;
- virtuvės įrengimų, gamybinio inventoriaus, įrankių, matavimo prietaisų, indų, taros paskirtį, jų priežiūros ir naudojimo taisykles.
Darbuotojas, einantis šias pareigas, privalo vykdyti šias funkcijas:
- vykdyti tik tuos nurodymus, kuriuos atlikti nurodė virėjas ar padalinio vadovas;
- darbo metu dėvėti tvarkingus, higienos reikalavimus atitinkančius darbo drabužius;
- nepatikėti savo pareigų vykdymo kitam asmeniui;
- produktus ir žaliavas nešti tvarkingoje taroje (ledus nešti tik su pirštinėmis). Nenešti produktų, indų rankoje laikant peilį ar kitą aštrų įrankį. Neperkrauti taros produktais ir žaliavomis;
- padėti nešti puodus su karštu vandeniu ar karštu maisto turiniu. Padėti pastatyti puodus maisto gaminimui ant viryklės;
- pakrauti daržoves į daržovių valymo mašiną (atidžiai žiūrėti, kad į pakrovimo kamerą nepatektų kietų daiktų). Valyti daržoves rankiniais įrankiais ir mašinomis;
- pjaustyti žalius, virtus ir skirtingų pavadinimų produktus ant lentelių, kurios turi būti atitinkamai sužymėtos;
- dirbti su mėsos malimo mašina. Virtą ir žalią mėsą malti atskiromis mašinėlėmis. Baigus darbą su mėsmale, ją išardyti, išplauti, nuplikinti verdančiu vandeniu, išdžiovinti;
- plauti indus rankomis ar mašina (prieš tai šepečiu ar mentele pašalinti maisto atliekas į tam skirtus indus su dangčiais). plauti puodus. Jei prieš plaunant reikia išpilti nereikalingus juose esančius skysčius, puodą kelti dviese. Plauti išardytas mėsmales ir nuplikinti verdančiu vandeniu;
- švarius ir nešvarius indus sudėti atskirai;
- jei naudoti stalo indai, įrankiai, padėklai surenkami į vežimėlį, jį plauti ir dezinfekuoti darbo pabaigoje, o esant būtinumui ir dažniau;
- kasetes švariems stalo įrankiams laikyti ir prieskonių indelius išplauti ne rečiau kaip kartą per dieną.
- grąžinamąją tarą, bidonus, butelius plauti tam tikslui skirtoje plovykloje, jei jos nėra – darbo pamainai pasibaigus, kai nebeplaunami indai, stalo įrankiai bei kitas gamybos inventorius;
- draudžiama remontuoti pačiam elektros įrengimus. Tai atlikti turi darbuotojas, turintis elektrotechninio personalo reikiamą kvalifikaciją;
- sudėti švarias lėkštes pagal dydį ir rūšį viena ant kitos į tvarkingas vertikalias krūvas. Sudėti švarias stiklines ant specialių skylėtų padėklų viena eile;
- visus švarius indus ir įrankius sudėti ant lentynų ir saugoti uždarose spintose. Neperkrauti lentynų indais ir įrankiais;
- indų, stalo įrankių, puodų plovimo šepečius, plaušines baigus darbą išplauti karštame verdančiame vandenyje specialiais plovikliais, dezinfekuoti ir išdžiovinti;
- dirbant su pagalbine virtuvės įranga laikytis tų įrenginių eksploatacijos reikalavimų, taip pat įstaigoje esamų plovimo ir dezinfekcijos medžiagų paruošimo ir naudojimo taisyklių;
- baigus darbą išjungti iš elektros tinklo indų plovimo mašiną ir kruopščiai ją išvalyti.;
- indų plovimo mašina plauti indus tik įsitikinus, kad vandentiekyje yra vanduo. Draudžiama jungti indų plovimo mašiną, jei nesandariai užsidaro durelės.